пятница, 1 декабря 2023 г.

Думки спеціаліста. ОСОБИСТА ОХОРОНА

 Нині на рівних існують два поняття — охоронець та співробітник особистої охорони фізичної особи. Суть у принципі одна – забезпечення безпеки конкретної людини. Але якщо перше поняття широко поширене та знайоме всім, то друге — винятково винахід Законодавця.

      Мета особистої охорони - гарантувати безпеку клієнта, тобто. не допустити фізичного впливу на особу, що охороняється, а у разі здійснення спроби такого впливу негайно і з мінімальними втратами її припинити.

      Протистояння «охоронець — найманець вбивця» — це завжди змагання. Змагання, в якому призом є життя та переможець лише один. Це суперництво меча та щита. В активі найманого вбивці — раптовість та свобода вибору способу завдання удару. Особиста охорона має протиставити цьому високу професійну підготовку та непередбачуваність дій. Довести рівня рефлексів реагування той чи інший подразник дуже важко.

      Але набагато складніше навчитися точно і злагоджено працювати в команді.

      А особиста охорона – це завжди команда. Не вірте західним бойовикам, у яких одна людина легко захищає клієнта від всіляких атак. Так буває лише у кіно.

      На жаль, Законодавець ніяк не бажає визнавати фактичного існування охоронців.

      Так, у Законі «Про приватну охоронну та детективну діяльність» є згадка про охорону фізичних осіб. Але співробітник, який виконує подібні функції, наділений тими самими правами, як і звичайний охоронець. Адже вони знаходяться в абсолютно різних умовах. Фактично охоронець може вжити активних дій тільки за безпосередньої загрози його (а не клієнта) життю та здоров'ю. Іншими словами, спочатку він має викликати вогонь на себе, а в жодному разі не працювати на випередження. Насправді це означає, що співробітник особистої охорони «вирішує проблеми у міру їх виникнення».

      А навіщо вам потрібний охоронець?

      За останні роки ми вже звикли до того, що мало не щодня ЗМІ повідомляють про нове вбивство на замовлення. Це сумно, але, на жаль, для Росії такий спосіб вирішення проблем став мало не нормою. Причини — нездатність правоохоронних органів ефективно працювати, недосконалість законодавства, вкрай низька вартість найманих убивць (через скорочення тих самих силових структур) та неймовірно величезна норма прибутку у бізнесі, особливо у тіньовому.

      Якщо відновити хронологію вбивств на замовлення, то вийде досить цікава картина. Розкриття таких злочинів становить близько 1,5% від їх загальної кількості, 60% від загальної кількості — це замовні вбивства з використанням вогнепальної зброї, 30% — за допомогою вибухових пристроїв, а решта 10% — все інше: від ножа до отрут. Більшість вбивств (приблизно 90% всіх випадків) відбувається при зупинці об'єкта впливу. Це моменти входу/виходу з дому (офісу), посадка/висадка з машини, рух постійного маршруту.

      Причому на статистику не впливає наявність чи відсутність особистої охорони. Адже, здавалося б, існування охоронця має кардинально змінити сценарій того, що відбувається. Ан ні, все відбувається так само. Значить, навіть фахівець часто не може достатньо вплинути на ситуацію. Чому?

      На це є кілька причин. Перша — низький рівень професійної підготовки охоронців. Але тут слід зробити застереження — якщо фахівець погодився працювати поодинці, то він не уявляє собі цієї роботи, а отже, він і не охоронець.

      Друга — поведінка особи, що охороняється. Найчастіше люди, які найняли особисту охорону, вважають, що турбота про їхню безпеку — це виключно її проблема, і поводяться відповідно. Тобто ставляться до охоронців за принципом: «я вам плачу гроші, тож робіть те, що я скажу». В результаті особиста охорона перетворюється на «хлопчиків на побігеньках» і не виконує своїх функцій. З такими клієнтами краще одразу рвати всі стосунки. У 50% випадків у своїй смерті винні самі особи, що охороняються.

      Слід постійно пам'ятати, що охоронець, що безпосередньо забезпечує прикриття особи, що охороняється, має на реагування одну, максимум півтори секунди. А якщо в цей час він зайнятий перенесенням валізи боса, утриманням його улюбленого собаки або ще чимось подібним, то охоронець просто не встигне вчасно зреагувати, якщо він взагалі побачить загрозу.

      Тому, перш ніж наймати собі особисту охорону, потрібно відповісти на запитання: а навіщо це мені треба? Якщо для іміджу один підхід. Якщо для захисту від вуличної злочинності другий. А якщо для запобігання реальній загрозі замаху, то це вже зовсім інші критерії.

      Якщо ваша мета - створення іміджу, то треба приділити увагу лише зовнішній стороні: значний, добре одягнений, з відповідними манерами чоловік цілком підійде. Якщо протидія хуліганам, достатньо одного добре підготовленого бійця. І навіть у цих випадках кожен повинен займатися своєю справою і не відволікатися на виконання чужих обов'язків.

Комментариев нет:

Отправить комментарий